Apologetisk Forum
Ikke pålogget [Logg inn ]
Gå til bunn

Utskriftsversjon  
Forfatter: Tittel: Hvilke lovgjerninger Paulus?
elin
Medlem
**
Innlegg: 114
Registrert: 15-6-2004
Brukeren er frakoblet


[*] opprettet den 26-5-2007 kl 19:49
Hvilke lovgjerninger Paulus?


Hva er det egentlig Paulus sliter med for å få de jødekristne og deres allierte, til å forstå evangeliet? Et viktig tolkningsprinsipp jeg har lært av messianske jøder er at skal man forstå hvilken lov det skrives om så må man se det i den sammenhengen det står i. På samme måten som at en mann er anklaget i en avis for å bryte norsk lov. Leser man videre i avisen så vil det bli åpenbart hvilken lov han har brutt.
De gjerninger jødene hadde fått av Gud gjennom Moses var; om hadde de syndet måtte de bære fram et offerlam, så ville de bli tilgitt. Jesu offer gjorde dette ugyldig. Nå kunne de bare gå til Ham og be om tilgivelse! Noe ganske nytt og revolusjonerende. Kunne de nå tro på dette? Var de virkelig tilgitt? Skulle de bare slutte å gå til tempelet å ofre? Prøv å forestill dere endringen? Det var dette Paulus gjentatte ganger terpet på i sine brever.
Gal 2,16 "Men fordi vi vet at et menneske ikke blir rettferdiggjort av lovgjerninger, men av tro på Jesus Kristus, så trodde også vi på Kristus Jesus, for at vi skulle bli rettferdiggjort ved tro på Kristus, og ikke av lovgjerninger. For av lovgjerninger blir intet kjød* rettferdiggjort."
Fra nå av ble INGEN rettferdiggjort ved å ofre et lam, men kun ved å tro at Jesus var dette offerlammet. I lys av denne forståelsen kan det være enklere å forstå noen av Pauli ord. Vil noen lese mer om dette tema så kjøp det lille heftet; PAULUS OG LOVEN på www.treenglers.com. Anbefales!
Vis brukerens profil Besøk brukerens hjemmeside Vis alle innlegg av brukeren
wbrochs
Seniorveteran
******


Avatar


Innlegg: 1402
Registrert: 7-6-2004
Bosted: norvegen
Brukeren er frakoblet

Humør: Radikal kristen

[*] opprettet den 30-5-2007 kl 00:05


Sitat:
Opprinnelig postet av elin
......... Et viktig tolkningsprinsipp jeg har lært av messianske jøder er at skal man forstå hvilken lov det skrives om så må man se det i den sammenhengen det står i. På samme måten som at en mann er anklaget i en avis for å bryte norsk lov. Leser man videre i avisen så vil det bli åpenbart hvilken lov han har brutt.
.......

Det høres kanskje enkelt ut, men det er nok ikke riktig så enkelt som det du prøver å gi inntrykk av, Elin. La meg bare ta ett eksempel;
Salme 19, versene 8-10: "Herrens lov er fullkommen, den styrker sjelen. Herrens vitnesbyrd er trofast, det gjør den enfoldige vis. Herrens forskrifter er rette, de gleder hjertet. Herrens bud er rent, det opplyser øynene. Herrens frykt er ren, den varer til evig tid. Herrens lover er sanne, de er alle sammen rettferdige." Her finner betegnelsene "Herrens lov - entall", "vitnesbyrd", "forskrifter", "bud", "Herrens lover - flertall". Kan du ut ifra de fortolkningsprinsipper du lærte av messianske jøder forstå hvilke lov, lover, bud, forskrifter og vitnesbyrd hver av disse betegnelsene viser til?

Jeg tror ikke det av følgende grunner:
David levde ca. 4-500 år etter at Gud gav loven fra Sinai og ca. 1000 år før Jesus ble født på jorden. Hele Moseloven gjaldt derfor på Davids tid og betegnelsene i skriftstedet ovenfor omfatter sikkert hele Moseloven. Derfor, når vi leser denne teksten fra Salme 19 i dag, så er det flere av betegnelsene fra teksten som gjelder "lov, lover, bud, forskrifter og vitnesbyrd" som ikke lenger gjelder i dag. Kan du si hvilke av betegnelsene som viser til reguleringer som ikke lenger gjelder i dag, og hvilke av betegnelsene som viser til vitnesbyrd, forskrifter, lover og bud som fortsatt gjelder?

Jeg ser med forventning frem til et svar.
Ham gir alle profetene det vitnesbyrd at hver den som tror på ham, får syndenes forlatelse ved hans navn. Apg 10:43
Vis brukerens profil Besøk brukerens hjemmeside Vis alle innlegg av brukeren

  Gå til topp

Powered by XMB
XMB Forum-programvare © 2001-2017 XMB-gruppen